Pa sva doma

Čisto po počasnem otoškem času sva, po mesecu čakanja na vse papirje, končno dobila ključe v roke. Ohhh tiste kuhinjske igrače, ki so se mi v zadnjih dveh letih prikradle v misli bodo končno v moji kuhinji. Čakaj! Ali si nisva na potovanju obljubila, da bo najino življenje ostalo minimalistično in brez materialnega preobilja? Tale obljuba je skorajda šla tako hitro v pozabo, kot vsaka obljuba tistemu tam gori iz mojega otroštva. Ko sem zvečer pred kontrolko obljubila, da bom vsak večer pridno molila, če mi le uspe dobiti željeno oceno. Nato pa naslednji dan izgubila spomin, saj o tej obljubi ni bilo ne duha ne sluha. Jah, tisti tam zgoraj si je sam kriv, kaj pa ni zahteval podpisa pogodbe.

Odločena, da tokratna obljuba sami sebi ne gre po gobe, sem se odločila da bo moja kuhinja, le z minimalnimi popravki in pridobitvami, ostala taka kot je. No ja, z minimalnimi pridobitvami v smislu igrač in z maksimalnimi pridobitvami dobrot.

Že prvi vikend sva odšla v raziskovanje in na lov za sestavinami. Ko sva naletela na poljsko trgovinico, kjer bova nakupovala ajvar in kislo zelje, so se mi oči že zaiskrile. A oči so zasijale kot reflektorji na nogometnem stadionu, ko sva vstopila v indijski supermarket. Oblak vonjav ob vhodu, naju je vrnil nazaj v Indijske dogodivščine, in vedela sva da sva odkrila zaklad. Celi kokosi, čiliji, datlji, okre, sladkorni trs, guave, raznorazne moke, ter začimbe od kurkume do koriandra ter belih lubeničnih semen. Nisem se mogla upreti niti kilogramskim vrečam mandljev in indijskih oreščkov. Pravi raj, za vsakega pustolovskega kuhinjskega ljubitelja. S polnimi nahrbtniki sva se navdušena odpravila domov, ko sem ugotovila, da nimam začimb nikamor spraviti. Predno pojeva celo omaro vložene zelenjave, bo že leto ali dve naokoli, meni pa bodo še vedno manjkali dodatni kozarci za začimbe. Na hitro sva kupila še nekaj kozarcev, kateri so postali moj prvi kuhinjski projekt. Začimbni kozarci, so dobili svoja imena in karakter. Nekateri so bolj sladki, napolnjeni z cimetovim lubjem, ter drugi bolj temperamentni z čilijem v prahu. Spet nekateri so moji stari prijatelji, polni sušenega peteršilja iz vrta mojih staršev, ter drugi čisto novi najboljši prijatelji polni črnih gorčičnih semen.

Poglej tele lepotce, ki krasijo kuhinjo v najinem novem domu!

zacimbe.jpg